Scroll Top
neszmely-boraszok

#Neszmély néven új közösségi bor született a Neszmélyi borvidéken. Ennek apropóján Emmer Szabolccsal, a 2008-ban alapított dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat tulajdonos-borászával beszélgettem, aki az ötlet egyik gazdája volt, s oroszlánrészt vállalt a #Neszmély közösségi bor létrehozásában és kivitelezésében. Mint mondta, céljuk, hogy a #Neszmély boron keresztül megismertessék a borvidéken tevékenykedő borászatokat, illetve a Neszmélyi borvidék sokszínűségét és szépségét. Exkluzív interjú, amelyben első alkalommal kerülnek nyilvánosságra a #Neszmély borral kapcsolatos információk.

Milyen céllal alakult meg 2021-ben a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület, melynek te is tagja vagy?

A Neszmélyi borvidék fejlődéséért tenni akaró bortermelők közössége azzal a céllal hozta létre a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet, hogy a neszmélyi szőlő-és borkultúra fejlődésének – a hagyományaink, illetve a jelenlegi tudásunk figyelembevételével – új lendületet adjon. Az egyesület iránymutatást kíván adni mind a bortermelőknek, mind pedig a Neszmélyi bort kedvelőknek, keresőknek a jelenleg igen változatos neszmélyi borkínálatban. Ennek érdekében szabályrendszert állít fel, a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén.

Ennek mentén hoztátok létre #Neszmély néven a Neszmélyi borvidék új közösségi borát is?

Így van, bár szeretném hozzátenni, hogy alapvetően nem közösségi borként álmodtuk meg, hanem egy új összefogásként. A Pannonhalmi borvidék PH-Érték, illetve más borvidékek közösségi borának sikerén felbuzdulva, mi is úgy gondoltuk, hogy az előremutató, konstruktív borászatok összefogásaként képesek vagyunk egy saját borvidéki márkát létrehozni. Az alapötlet pozitív fogadtatásban részesült a borászok között. Ennek értelmében a nagy átlag neszmélyi bortól eltérően egy megbízhatóbb és jobb minőségű bort kívántunk létrehozni, mindezt könnyen értelmezhető és jól fogyasztható formában. Bár a gazdag történelmi múlt, a természeti kincsek, a festői tájak, a borospincék, jobbnál-jobb túrázási lehetőségekkel kecsegteti a régióban az idelátogatókat, átlagosan mégis elmondható, hogy a Neszmélyi borvidék még ismeretlen sok ember számára. Pedig egyre több színvonalas szálláshely, étterem és gyarapodó borászat található itt. Szerintem a #Neszmély közösségi bor egy olyan eszköz, amin keresztül képesek leszünk még jobban ráirányítani a figyelmet a borvidékre és a régió kulturális értékeire. De ez csak az első lépésünk ebben az irányban.

Milyen pincészetek készítenek jelenleg #Neszmély bort, és mit kell tágabb értelemben tudni a közösségi borról?   

Hat borászat alapította a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet és határozta meg a bor készítését, de jelenleg öt borászat készíti: Hilltop Neszmélyi Borászat (Neszmély), Szivek Pince (Kesztölc), Petőcz Pincészet (Ászár), Bősze Pincészet (Ászár), illetve a saját pincészetünk, a Kősziklás (Dunaszentmiklós). Célkitűzésünk, hogy a #Neszmély egy könnyen értelmezhető, friss, gyümölcsös és üde jellegű házasítás legyen, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. Mindezt úgy, hogy a Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszönjön vissza a borból. Ezért alap fajtákként a királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris, illetve illatos fajtákként Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárga muskotály adja a házasítás lelkét. Természetesen a szőlőtermesztésre, feldolgozásra és a borházasításra is létrehoztunk szabályt.

Pontosabban?

A házasításban szereplő termés kizárólag a Neszmélyi borvidék területéről származhat, az alapfajták esetén maximális terméshozam 110q/ha, illetve az illatos/aromatikus fajták esetén 140q/ha lehet. A #Neszmély tartályban erjesztett és érlelt, kötelező a musttisztítás, és ami szintén nagyon fontos, hogy az élesztő használatával a szőlőfajta stílusát, bélyegeit nem lehet megváltoztatni, vagy jelentősen befolyásolni.

Mit kell tudni a házasítás szabályairól, illetve mikor kerülhet forgalomba a #Neszmély bor?

A házasítás elkészítésekor legalább két alapfajtát kell felhasználni úgy, hogy egy fajta mennyisége nem haladhatja meg az 50% arányt,az illatos/aromatikus fajták borainak részaránya a házasításban együttesen nem lehet több 15%-nál.Természetesen azévjáratok házasítása nem megengedett, csak adott évjárat borait lehet felhasználni. A közösségi bor a csavarzáron és a címkén a #Neszmély Bor logójának feltüntetésével burgundi típusú palackba tölthető és nem lehet március előtt forgalomba hozni az egyesületi tagok egyöntetű beleegyezése nélkül. Az adott borászat által készített közösségi bor címkéjén pedig a pincészet neve található, így minden fogyasztó számára egyértelmű lesz, hogy az adott tételt ki készítette.

Mennyire nyitott a borvidéken tevékenykedő többi borász felé a #Neszmély közösségi borhoz való csatlakozás?

Nagyon tagolt és sokszínű borvidéken dolgozunk, és hiszünk benne, hogy a mai fogyasztói világtrendeket követve, az ilyen jó ivású, gyümölcsös borokat, mint amit jelen esetben a #Neszmély közösségi bor képvisel, széles skálán tudja bemutatni a borvidékünk adottságait. Ami a jövőt illeti, mi továbbra is alázattal, nyitottsággal és elhivatottsággal fogunk dolgozni együtt, hogy minél szélesebb körben tegyük ismertté a régiót. Feladatunk irányadóként letenni az erős alapokat, de szeretném kihangsúlyozni, hogy aki az általunk lefektetett és elfogadott határozott értékrendnek, illetve a #Neszmély készítési kritériumainak megfelel, a jövőben is csatlakozhat a kezdeményezéshez. Bízom benne, hogy egy-két éven belül a jelenlegi hat borászaton kívül még többen fognak készíteni #Neszmély bort. Legalábbis ez a célunk.

Mikor és hol kerül sor a #Neszmély bemutatására?

Bemutatójára és kóstolójára március 10-én kerül sor a Tatán lévő Esterházy-kastélyban, de hivatalosan a nagy közönség számára március 19-én fog bemutatkozni a Winelovers Grand esemény keretén belül a Corinthia szállodában. Idén közel 20 ezer palack készült belőle és elsősorban minden borászat a saját értékesítési csatornáján keresztül fogja értékesíteni. Továbbá a #Neszmély borral szeretnénk egyre több rendezvényen is megjelenni, és a boron keresztül megismertetni a borvidéken tevékenykedő borászatokat, illetve a Neszmélyi borvidék sokszínűségét és szépségét.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja.
https://wineartculture.hu/neszmely-neszmelyi-borvidek/