Scroll Top
A #Neszmély
Közösségi bor
Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. A bor kerek, gyümölcsös íz világú, emellett határozott savakkal rendelkezik. A Neszmélyi Borvidék könnyedsége és lendületessége köszön vissza borból.
01
Felhasználható szőlőfajták
  • alap fajták: Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Rizlingszilváni Chardonnay, Pinot gris
  • illatos/aromatikus fajták: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sárga muskotály
02
Szőlőtermesztés
  • A házasításban szereplő termés kizárólag a Neszmélyi Borvidék területéről származhat.
  • Az alapfajták esetén maximális terméshozam 110q/ha, illatos/aromatikus fajták esetén 140q/ha
03
Feldolgozás
  • tartályban erjesztett és érlelt
  • kötelező a musttisztítás
  • élesztő használatával a szőlőfajta stílusát, jellemzőit nem lehet megváltoztatni, jelentősen befolyásolni
04
Borházasítás
  • házasítás elkészítésekor legalább két alapfajtát kell felhasználni úgy, hogy egy fajta mennyisége nem haladhatja meg az 50% arányt
  • az illatos/aromatikus fajták borainak részaránya a házasításban együttesen nem lehet több 15%-nál
  • évjáratok házasítása nem megengedett, csak adott évjárat borait lehet felhasználni
05
Házasítás analitikája
  • alkoholtartalom: 12,5% vol – 13,5% vol között.
  •  savtartalom: min 5,8 g/l. Maximum savtartalom nincs meghatározva, de mindenképpen csak annyi lehet, hogy a bor harmonikus ízérzetét ne befolyásolja
  • maximális maradékcukor a borban lévő borkősavtartalomnál nem lehet nagyobb
  • csak száraz borként lehet forgalomba hozni
06
Bírálat
  • Az adott évjáratú bor minősítésére évente egyszer, február végéig kerül sor.
  • A bírálatot az egyesületi bortermelők részvételével kell megtartani
  • Az egyhangú szavazat esetén kaphat a házasítás #Neszmély Bor minősítést
neszmely-uveg2
A #Neszmély
Megjelenése
  • csak 750 ml-es, burgundi típusú palackba tölthető
  • #Neszmély Bor logójának feltüntetése a csavarzáron és a címkén
  • a bírálaton sikeresen szereplő borok egységes arculat alatt és azonos időben kerülnek forgalomba